Κρητική διατροφή

kostis grivakisΗ περίφημη μελέτη των επτά χωρών, την οποία σχεδίασε ο Anzel Keys, όταν δημοσιεύτηκε το 1980 αποκάλυψε ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στον κόσμο. Αυτό αποδείχτηκε ότι οφειλόταν στην διατροφή των Κρητικών που έχει σαν κύριο συστατικό της το ελαιόλαδο.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η εξαιρετική υγεία και η μακροζωία των Κρητικών ήταν αποτέλεσμα της παραδοσιακής τους διατροφής. Η απλή διατροφή τους βασίζονταν κυρίως σε λάδι ελιάς το οποίο έδινε το ένα τρίτο της καθημερινής ενέργειας σε ένα άτομο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας προέρχονταν από δημητριακά, κυρίως ψωμί, καθώς και όσπρια, λαχανικά και φρούτα και σε ένα μικρότερο ποσοστό από αυγά, τυρί, γάλα, κρέας, ψάρι και λίγο κόκκινο κρασί με κάθε γεύμα.

Οιι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό!

Τώρα που μάθατε το μυστικό μακροζωίας των Κρητικών, ελάτε από το Ακρογιάλι να το ζήσετε !